San Francisco

Torej, moja tretja destinacija bi bila San Francisco. Tam bi obiskal google sedež. Tam bi bil 4 dni.

 

San Francisco, uradno mesto in okrožje San Francisco ter v pogovoru znano kot SF, San Fran, Frisco ali The City,  je kulturno, trgovsko in finančno središče Severne Kalifornije. San Francisco je 16. mesto z največ prebivalci v Združenih državah Amerike in četrto najbolj naseljeno v Kaliforniji z 881.549 prebivalci do leta 2019. Obsega površino približno 46,89 kvadratnih milj (121,4 km2), večinoma na severnem koncu polotoka San Francisco v območju zaliva San Francisco, zaradi česar je drugo najbolj gosto naseljeno veliko ameriško mesto in peto najbolj gosto poseljeno okrožje ZDA, za le štirimi od petih okrožij New Yorka. San Francisco je 12. mesto po številu prebivalcev z največjim metropolitanskim statističnim območjem v Združenih državah Amerike s 4,7 milijona ljudi in četrto največje po gospodarski proizvodnji z BDP v letu 2018 v višini 549 milijard dolarjev.  S San Josejem tvori peto najbolj naseljeno kombinirano statistično območje v Združenih državah Amerike, statistično območje na območju Združenega kraljestva San Jose – San Francisco – Oakland, Kalifornija (9,67 milijona prebivalcev leta 2018).

Od leta 2020 ima San Francisco najvišje plače, razpoložljivi dohodek in povprečne cene stanovanj na svetu 1,7 milijona dolarjev.  Leta 2018 je bil San Francisco sedmi okrožje z najvišjimi dohodki v ZDA, z osebnim dohodkom na prebivalca v višini 130.696 dolarjev. Istega leta je imel San Francisco pravi BDP 183,2 milijarde USD in BDP na prebivalca 207,371 USD. Delnice CSA San Francisco s San Josejem in Oaklandom je bilo od leta 2018 tretje največje mestno gospodarstvo v državi z BDP v višini 1,03 bilijona USD [28]. Od 500+ primarnih statističnih področij v ZDA je imel ta oceno med najvišjim BDP na prebivalca v letu 2018 106.00057 USD. San Francisco se je od marca 2020 uvrstil na 8. mesto na svetu in 2. mesto v Združenih državah Amerike po indeksu globalnih finančnih centrov.  Od leta 2016 je imelo metropolitansko območje San Francisco najvišji BDP na prebivalca, produktivnost dela in dohodke gospodinjstev v OECD. Od leta 2019 je najvišje ocenjeno ameriško mesto na svetovni lestvici bivanja.

San Francisco je bil ustanovljen 29. junija 1776, ko so kolonisti iz Španije ustanovili Presidio iz San Francisca pri Zlatih vratih in misijo San Francisco de Asís nekaj kilometrov stran, vsi imenovani za svetega Frančiška Asiškega. Kalifornijska zlata hitina iz leta 1849 je prinesla hitro rast, s čimer je postala največje mesto na Zahodni obali v tistem času. San Francisco je leta 1856 postal konsolidirano mestno okrožje. Status San Francisca kot največjega mesta na Zahodni obali je dosegel vrhunec med letoma 1870 in 1900, ko je približno 25% prebivalstva Kalifornije prebivalo v mestu. Potem ko je tri četrtine mesta uničil potres in požar 1906,  je bil San Francisco hitro obnovljen, saj je devet let pozneje gostil mednarodno razstavo Panama-Pacifik. V drugi svetovni vojni je bil San Francisco glavno pristanišče vkrcavanja uslužbencev, ki so odpotovali v pacifiško gledališče. Nato je leta 1945 postal rojstni kraj Združenih narodov. Po vojni so zaradi sotočja vračajočih se vojakov, pomembnega priseljevanja, liberalizirajočih stališč, skupaj s porastom “hipijevske” kontrakulture, Spolne revolucije, mirovnega gibanja naraščali iz nasprotovanja ZDA vpletenosti v vietnamsko vojno in drugih dejavnikov do poletja ljubezni in gibanja za gejevske pravice, ki je San Francisco nadgradilo kot središče liberalnega aktivizma v Združenih državah Amerike. V političnem smislu mesto odločno glasuje po liberalni demokratski stranki.

Priljubljena turistična destinacija San Francisco je znana po hladnih poletnih mesecih, megli, strmih gričih, eklektični mešanici arhitekture in znamenitosti, vključno z mostom Golden Gate, žičnicami, nekdanjo zvezno kaznilnico Alcatraz, ribiško pristaniščem in njeno okrožje Chinatown. San Francisco je tudi sedež petih glavnih bančnih institucij in različnih drugih podjetij, kot so Levi Strauss & Co., Gap Inc., Fitbit, Salesforce.com, Dropbox, Reddit, Square, Inc., Dolby, Airbnb, Weebly, Pacific Gas in Electric Company, Yelp, Pinterest, Twitter, Uber, Lyft, Mozilla, Wikimedia Foundation in Craigslist. Mesto in okolica zaliva je svetovno središče znanosti in umetnosti in je dom številnih izobraževalnih in kulturnih ustanov, na primer Univerze v San Franciscu (USF), Univerze v Kaliforniji , San Francisco (UCSF), Državna univerza San Francisco (SFSU), Muzej De Young, Muzej moderne umetnosti San Francisco, Center SFJAZZ in Kalifornijska akademija znanosti.

VIR napisanega prispevka: https://en.wikipedia.org/wiki/San_Francisco

Kliknite tukaj za VIR Slike

Kliknite tukaj za VIR Slike

Kliknite tukaj za VIR Slike

Kliknite tukaj za VIR Slike

Kliknite tukaj za VIR Slike

Kliknite tukaj za VIR Slike

Morda vam bo všeč tudi...